top of page

Napotnikova galerija

Izbor likovnih del Napotnikove galerija v Vili Mayer

Napotnikova galerija Osnovne šole Bibe Röcka Šoštanj, nekoč imenovane tudi II. osnovna šola Šoštanj, je bila ustanovljena 27. novembra leta 1963 na pobudo likovnega pedagoga Viktorja Kojca kot poklon rojaku, akademskemu kiparju Ivanu Napotniku (1888–1960). Bila je prva galerija v Šaleški dolini in poleg Gorjupove galerije v Kostanjevici na Krki ena izmed dveh šolskih galerij v Sloveniji. Napotnikova galerija je sooblikovala kulturno dogajanje v lokalnem in širšem prostoru ter igrala pomembno vlogo pri likovnemu izobraževanju otrok in odraslih. Pestro galerijsko dogajanje je trajalo dobrih deset let. Leta 2005 sta bili osnovni šoli v Šoštanju združeni. Šolski objekt je bil porušen, s tem pa tudi prvotni razstavni prostori galerije. Kljub temu je Napotnikova galerija Šoštanjčanom zapustila bogato zbirko likovnih del umetnikov, ki so pomembno zaznamovali slovenski umetnostni prostor 20. stoletja. Lastnica umetniške zbirke je danes Osnovna šola Karla Destovnika - Kajuha Šoštanj.

Umetniška zbirka Napotnikova galerija je bila aprila 2017 razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Zbirka Napotnikove galerije šteje 108 umetniških del šestdesetih avtorjev, od tega 53 slikarskih in risarskih ter mešanih tehnik, 37 grafičnih listov in 18 kiparskih plastik. V Vili Mayer je na ogled 23 del.

 

 

Občina Šoštanj je po prevzemu zbirke (ob gradnji nove šole leta 2005) na pobudo Alenke Verbič, višje svetovalke za družbene dejavnosti Občine Šoštanj, umetniška dela restavrirala, fotografsko dokumentirala in katalogizirala v knjižni izdaji leta 2007 ter jih ponovno postavila na ogled. Izbrana umetniška dela Napotnikove galerije so danes (po izboru muzejske svetnice Galerije Velenje mag. Milene Koren Božiček) razstavljena v Osnovni šoli Karla Destovnika - Kajuha Šoštanj ter v Spominskem parku na njeni zelenici, v šoštanjski Vili Mayer, Vrtcu Šoštanj, upravnih prostorih Občine Šoštanj, šoštanjski knjižnici ter na šoštanjskem Trgu bratov Mravljakov.

Spletna galerija
Izbor likovnih del Napotnikove galerije v Vili Mayer
(Foto: Uroš Acman)
bottom of page