top of page

Tenis Slovenija (1899–2015)

Zbornik pregleda razvoja Slovenskega tenisa

Teniška zveza Slovenije je leta 2015 ob praznovanju 75-letnice ustanovitve izdala zbornik pregleda pregleda razvoja slovenskega tenisa avtorja Toneta Grosmana. Zbornik je bil novembra 2015 predstavljen na slavnostni akademiji v Narodnem domu v Mariboru. Tokrat bo drugič predstavljen v Šoštanju – s posebnim razlogom. In ni naključje, da bo predstavljen v Vili Mayer, kjer je bilo v prvi polovici 20. stoletja eno od treh teniških igrišč v Šoštanju.

V zborniku so opisani začetki tenisa na Slovenskem. Leta 1899 je bil vpisan v register društev prvi teniški klub v Celju, katerega člani so bili večinoma celjski Nemci. Ohranjen je statut v nemškem jeziku. Del Slovencev iz tega kluba je leta 1902 ustanovil prvi slovenski teniški klub. Nato so sledili še drugi klubi.

Kronološko so nanizani ohranjeni dokumenti, številne fotografije in časopisni članki od leta 1899 do 2015. Izvemo mnogo zanimivosti, npr. da je bil Ivan Tavčar prvi Slovenec, ki si je na posestvu na Visokem leta 1897 zgradil teniško igrišče. Opisana je tud ustanovitev Teniške zveze Slovenije leta 1940 ter sodobnost.

Na naslovnici zbornika, ki ga predstavljamo, je fotografija dečka z lesenim otroškim teniškim loparjem in žogico iz kavčuka, posneta okrog leta 1900 (fotografija je v zasebni lasti, reprodukcija na ogled v Vili Mayer).

Deček na fotografiji je Anče Mayer, prvorojenec znane meščanske družine Mayer, ki je živela v vili v Šoštanju. Dr. Fran Mayer je bil odvetnik in med svetovnima vojnama šoštanjski župan. Ob meščanski vili zgrajeni v historističnem slogu pred letom 1900, je bilo urejeno teniško igrišče, eno od treh v Šoštanju. Drugo je bilo pri Erni Peunik, tretje iz 30. let 20. stoletja pod Vilo Široko v lasti družine Woschnagg.

Majka Mayer (1899–1983) je edina v družini gojila tekmovalni tenis. Največji uspeh je dosegla leta 1923, ko je osvojila 2. mesto na prvenstvu takratne Slovenije v Lljubljani. Bila je verificirana tekmovalka teniškega kluba Ilirija iz Ljubljane.

Zbornik je mogoče naročiti preko spletne strani Teniške zveze Slovenije (http://www.teniska-zveza.si/tzs/).

 

Tenis Slovenija 1899–2015. Zbornik pregleda razvoja slovenskega tenisa
Avtor zbornika: Tone Grosman
Izdajatelj: Teniška zveza Slovenije, ob 75-letnici ustanovitve (leto 2015)
Organizatorji predstavitve publikacije: Vila Mayer (Občina Šoštanj), Knjižnica Velenje, Štefan Szabo

bottom of page