top of page

Vse nam je naredu,kar smo ga fehtali

V središču pozornosti so edinstveni, raznovrstni in v več pogledih izjemni pletarski izdelki. Nekateri med njimi so že starine, druge bi lahko označili za umetnine ali mojstrovine. Veliko jih je še v uporabi. Vsi pa so odraz znanja, spretnosti in ljubezni do pletenja šib, ki jo je izražal in živel Ivan Verdnik, daleč naokrog poznan pletar iz Šoštanja.
“Vse nam je naredu, kar smo ga fehtali,” je eden starejših Šoštanjčanov označil pletarja Verdnika. V tem stavku je zajet princip pletarjevega delovanja: delal je unikatne stvari, za vse, po naročilu, vedno za znanega lastnika, in ni bilo stvari, ki se je ne bi lotil in naredil.

Osupljiva je raznovrstnost pletarskih izdelkov, ki so se ohranili še desetletje po njegovi smrti. Presenetljiva pa je tudi ohranjenost teh izdelkov, zaradi izjemne kakovostne tehnike izdelave in uporabljenega gradiva – pletar Verdnik je delal izključno iz vrbovega šibja in iz njih narejenih viter.

Predstavljamo več kot sto petdeset pletarskih izdelkov, ki smo jih izbrali za občasno razstavo v Vili Mayer januarja 2016

Katalog
naslov_knjige.png
Video
bottom of page